BPPD / Benigne Paroxysmale Positionele Duizeligheid - Fysiotherapie Diepeveen Haarlem Noord!

Maak direct een afspraak

Wat is BPPD / Benigne Paroxysmale Positionele Duizeligheid?

Benigne Paroxysmal Positional Duizeligheid (BPPD) is een positieafhankelijke vorm van duizeligheid die goedaardig is. In het binnenoor bevinden zich oorsteentjes die hier rusten op trilhaartjes. Wanneer deze haartjes buigen ontvangen de hersenen informatie over o.a. evenwicht en positie. Wanneer de steentjes losraken en zich verplaatsen in één van de half cirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan kan dit zorgen voor duizeligheid.

Welke klachten en symptomen hebben verband BPPD / Benigne Paroxysmale Positionele Duizeligheid?

Eén van de meest voorkomende klachten van BPPD is draaiduizeligheid, een paar seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd. Denk hierbij aan vooroverbuigen, naar boven kijken of bijvoorbeeld rollen. De duizeligheid is vaak van korte duur, meestal niet langer dan één minuut.

Welke behandeling bieden wij voor BPPD / Benigne Paroxysmale Positionele Duizeligheid ?

Onze fysiotherapeut gebruikt een techniek zoals de Epley manoeuvre om ervoor te zorgen dat de oorsteentjes of oorkristallen worden verplaatst naar een minder gevoelig deel van het gehoororgaan. Hierbij worden vier opeenvolgende bewegingen van elk zo’n 30 seconden met het hoofd gemaakt. Deze behandeling kan verder worden aangevuld met zogeheten Brandt-Darhoff oefeningen die thuis kunnen worden uitgevoerd.

Fysiotherapie en Revalidatie Diepeveen

Maak direct een afspraak