Wat is astma?
Bij astma zijn de luchtwegen vaak ontstoken en daardoor vernauwd. Kinderen met astma hebben erg prikkelbare luchtwegen en zijn vaak allergisch voor stof, stuifmeel of dieren. Astma en allergieën kunnen erfelijk zijn. Als kinderen ouder worden, verminderen de klachten meestal. Bij een ernstige vorm van astma of longproblemen kan het zijn dat zij hier niet overheen groeien.
Hoe vaak komt astma bij kinderen voor?
Ongeveer 5 tot 15 procent van de Nederlandse kinderen heeft in meer of mindere mate last van astma.
Wat zijn de risicofactoren?
Kinderen van ouders die roken hebben op latere leeftijd een grote kans op astma.
Wat zijn de klachten en symptomen van astma bij kinderen?
Hoesten, kortademigheid en piepen bij het ademhalen zijn symptomen van astma. Kinderen met astma hebben vaak ook een minder goede conditie en hebben problemen met bewegen.
Sporten is lastig, uw kind kan sommige oefeningen niet meedoen bij de gymles en daardoor buiten de groep vallen. Hierdoor verliest uw kind misschien wel het plezier in bewegen, terwijl bewegen juist erg belangrijk is. Veel kinderen hebben last van inspanningsastma. Uw kind is dan extra benauwd en piept bij het ademhalen.
Als uw kind ernstige astma heeft, kan de stand van de ribben en rug veranderen. Vaak gebeurt dit op het moment dat uw kind benauwd is.
Wat is er aan de klachten te doen?
Astma is niet te genezen, maar door goede behandeling kunt u de klachten van uw kind vaak wel onder controle krijgen. De kinderfysiotherapeut kan u hierbij helpen.
U wilt natuurlijk dat uw kind zo min mogelijk last heeft van zijn of haar klachten. Door te letten op een paar kleine dingen, kunt u hieraan bijdragen. Lees hier meer over onder punt 6 ‘Wat kan ik zelf doen?’
Wat kan ik zelf doen?
Voor kinderen met astma is het belangrijk dat er geen prikkelende stoffen zijn in hun omgeving. Het is erg belangrijk dat er niet gerookt wordt in uw huis of in de buurt van uw kind. Probeer ook om meubels in uw huis te plaatsen die niet veel stof of pluis veroorzaken.
Verder kunt u uw kind helpen om gecontroleerd te bewegen, de fysiotherapeut kan u en uw kind daarover adviseren. Ook kunt uw kind begeleiden in medicijngebruik en in het herkennen en hanteren van klachten.
Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?
De kinderfysiotherapeut van Fysiotherapie & Revalidatie Diepeveen geeft u en uw kind meer informatie over astma en vertelt over de behandeling. Daarnaast helpt de kinderfysiotherapeut uw kind aan een betere conditie en probeert uw kind weer plezier te geven in bewegen.
Als uw kind met inspanningsastma op de goede manier medicijnen gebruikt, kan uw kind sporten. De kinderfysiotherapeut kan u vertellen welke sporten geschikt zijn en leert uw kind om de klachten te herkennen en daarmee om te gaan. Uw kind moet dan wel een goede warming-up doen en de ademcontrole toepassen. Door de gerichte begeleiding van de kinderfysiotherapeut kan uw kind beter bewegen.
Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?
De kinderfysiotherapeut zal u in het begin vragen stellen om een beeld te krijgen van de klachten en kijkt dan welke hulp hij kan bieden. Daarnaast onderzoekt hij uw kind lichamelijk. De kinderfysiotherapeut stelt meestal een behandelplan op en bespreekt daarna met u hoe het die periode is gegaan.
De kinderfysiotherapeut leert uw kind huf- en hoesttechnieken aan. Veel kinderen vinden het namelijk moeilijk om op een goede manier te hoesten. Bij huffen ademt uw kind krachtiger uit terwijl de keel open blijft. Het is ook belangrijk dat uw kind leert om iedere dag oefeningen te doen en medicijnen in te nemen.
Tot slot is het belangrijk dat uw kind de symptomen van de klachten herkent. Als uw kind controle heeft over de klachten, heeft het vaak meer zelfvertrouwen. Uw kind zal minder bang zijn om zich in te spannen en dat is goed voor de behandeling.
Wat kost de behandeling en ben ik ervoor verzekerd?
De tarieven die wij in rekening brengen voor een behandeling vindt u hier. Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of deze vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt volledig van uw type zorgpolis af. U kunt dit bij uw zorgverzekeraar nagaan.